By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.
فعال در زمینه کالیبراسیون و فروش انواع تجهیزات گازسنجی

سنسور گازسنج

معرفی انواع سنسور‌های تشخیص گاز

     

 

دتکتور‌ها و یا سنسور‌های گاز تجهیزاتی هستند که به منظور شناسایی و مانیتورینگ گاز‌های سمی، گاز‌های قابل اشتعال و انفجار، گاز‌های اکسید کننده و بطور کلی گاز‌های خطرناک در مراکز حساس مورد استفاده قرار می‌گیرند. این دتکتور‌ها مجهز به سیستم‌های اعلام و اخطار دیداری و شنیداری (صوتی) بوده و در برخی از مدل‌ها (قابل حمل) از ویبراتور یا لرزاننده نیز جهت اعلام خطر به کاربران استفاده می‌گردد.  این دسته از تجهیزات معمولا به دو دسته ثابت و قابل حمل (portable) طبقه بندی می‌گردند که هر یک ویژگی‌های خود را داشته و در کاربری‌های متناسب مورد استفاده قرار می‌گیرند:

سنسور‌های دستگاه‌های گاز سنج معمولا با توجه به تکنولوژی بکار رفته جهت تشخیص گاز‌ها به انواع ذیل طبقه بندی می‌گردند:

سنسور‌های گازی با تکنولوژی مادون قرمز (IR)

سنسور‌های گازی الکتروشیمیایی

سنسور‌های کاتالیستی

اندازه گیری با استفاده از نیمه هادی‌ها

درصورتیکه در محل کار خود با گاز‌های خطرناک کار میکنید، برای تامین ایمنی خود، اطرافیان و محل کار خود به تجهیزات آشکارسازی و شناسایی گاز نیاز دارید. این تجهیزات به شما کمک می‌کنند که اگر به هر دلیل گاز به فضای کار شما نشت کند، متوجه حضور گاز در اطراف خود شده و اقدامات لازم برای رفع خطر را انجام دهید.

این گازسنج‌ها برای شناسایی گاز‌هایی از قبیل اکسیژن، مونو اکسید کربن، سولفید هیدروژن و انواع گاز‌های قابل اشتعال استفاده می‌شوند. قابل ذکر است که این تجهیزات برای مصارف ایمنی استفاده می‌شوند و برای کاربرد‌های دیگری مثل اندازه گیری و یا تعیین ترکیبات یک گاز مناسب نمی‌باشند.

زمان پاسخگویی (Response time) دتکتور های گاز

دتکتورهای گاز ، میزان گاز اعمالی را با تاخیر در خروجی نمایش می دهند و زمان پاسخ اکثر گازسنج ها به گاز اعمالی همانند آنچه که در تصویر زیر مشاهده می فرمایید به صورت نمایی می باشد.

نمودار زمان پاسخگویی

  تعریف “زمان پاسخ

 در دتکتور های گاز ویژگی “زمان پاسخ” معمولاً به صورت زیر تعریف می شود:

مدت زمانی که طول میکشد تا یک گازسنج  90 درصد از حجم گاز اعمالی  را در خروجی نشان دهد و با T90 آن را بیان میکنند.

به عنوان مثال اگر به میزان 100LEL % از گازی به یک سنسور اعمال شود ، T90  این سنسور زمانی است که طول میکشد تا 90LEL% را نشان دهد.

(در هنگام مقایسه عملکرد سنسورهای مختلف باید به این نکته هم توجه نماییم که در آمریکا و بعضی کشورهای دیگر مقیاس پایینتر T60  لحاظ می شود.)

T60مدت زمانی است که طول میکشد تا یک گازسنج 60 درصد از حجم گاز اعمالی را نشان دهد.

بنابراین نشان دادن زمان پاسخ دتکنورهای گاز در یک حجم مطلق  اشتباه است و زمانی که گازی با حجم A به سنسور آن اعمال میشود ، تنها میتوان گفت که دتکتور چه زمانی درصدی از A (90% یا 60%) را تشخیص و نشان می دهد.

عوامل موثر در “زمان پاسخ

1.نوع سنسور و فرایند کشف گاز

    مقدار T90  معمولاً برای سنسورهای گازسنج نوع الکتروشیمیایی بین 30 تا 60 ثانیه و برای سنسورهای نوع کاتالیزوری بین 20 تا 30 ثانیه  می باشد. گازسنجهای نوع مادون قرمز پاسخ سریعتری به گاز اعمالی میدهند به طوری که T90 برای آنها به زیر 10 ثانیه هم می رسد.

2.زمان پردازش سیگنال الکترونیکی

3.زمان انتقال گاز به سنسور

      به عنوان مثال برای دتکتور های نمونه گیر گاز ، زمان انتقال گاز به سنسور به طول و  قطر لوله نمونه گیر ، نرخ مکش و نمونه گیری و نرخ انتشار گاز از محل سیال به سنسور بستگی دارد.

 تعیین “زمان پاسخ” مورد نیاز

.تعیین “زمان پاسخ” مورد نیاز به محل نصب دتکتور ، هدف از سیستم و سرعت توسعه مشکل و حادثه مورد انتظار وابسته است

حفاظت افراد از نشت گاز نیازمند زمان پاسخ کم و سریع است ولی درصورتی که با سرعت کم نشت گاز و سرعت کم متراکم شدن آن مواجه هستیم زمان پاسخ بالا و کند مورد قبول است.

همچنین زمان پاسخ میبایست به همراه سطح هشدار (Alarm Level) درنظر گرفته شود. به عنوان مثال زمان پاسخ طولانی تر هنگامی مورد قبول است که برای نرخ نشت گاز و موقعیت نصب یکسان سطح هشدار پایین تری درنظر گرفته شود. (بعنوان مثال سطح هشدار 10LEL% بجای 25LEL% درنظر گرفته شود).

مقایسه “زمان پاسخ” سازنده های مطرح دنیا

درجدول زیر زمان پاسخ برخی از مدل های سازنده های مطرح دنیا در T90  بررسی شده است:

Infrared Sensor

Electrochemical Sensor

Catalytic Sensor

Manufacturer /   Model

Oxygen<15s
T90 <30s to 120s (sensor dependent)

    –

CROWCON / XGARD (Type1- 2)

15s>

CROWCON / XGARD (Type 5)

30s>

CROWCON / XGARD IR

4s>

CROWCON / IRMAX

30>

Oxygen <30
Hydrogen Sulfide <50
Carbon Monoxide <30
Hydrogen <65
Nitrogen Dioxide <40

25s>

Honeywell / Sensepoint XCD

6s (option 1.6s)

SIMTRONICS / GD10P-UL

15s>

SIMTRONICS / EX05

CO< 35s
NH3< 120s
HCI< 150s
H2S< 60s
O2< 25s
NO2 < 45s  

SIMTRONICS / MultiTox_DGI-TT7

 

  • بازدید: 208

گازسنج

salam

  • بازدید: 213

کالیبراسیون گازسنج

گازسنج چیست و چه کاربردهایی دارد

گازسنج ها ابزاری جهت سنجش میزان گاز های موجود در محیط، با استفاده از تکنولوژی های مختلف هستند. این دستگاه را می توان ابزاری در راستای ایمنی فردی نیز به شمار آورد که در انواع مختلف و با توجه به نوع کاربرد به تولید می رسند. گاز سنج ها، با تشخیص به موقع گاز موجود در محیط و نوع آن، از بروز خطراتی نظیر مسمویت پرسنل در اثر نشت گاز و یا آتش سوزی جلوگیری خواهند کرد. البته در گذشته نمونه های اولیه گازسنج ها تنها قادر به تشخیص یک نوع گاز بودند. اما امروزه با پیشرفت فناوری، این دستگاه ها امکان تشخیص چند نوع گاز را برای کاربران فراهم کرده اند.

هم زمان با ارزیابی میزان غلظت گاز موجود در محیط توسط گازسنج، سنسور تعبیه شده در آن مقدار گاز موجود در فضا را به اطلاع کاربر می رساند. سپس با بالا رفتن میزان گاز بیش از حد استاندارد تعیین شده ، با استفاده از آیتم های هشدار مانند آلارم، چراغ هشدار و یا سیگنال های خاص، کاربر در جریان افزایش میزان گاز محیط قرار می گیرد. به طور کلی می توان گفت کاربرد گازسنج ها در صنایع، اول ارزیابی و در مرحله بعد هشدار می باشد. این دستگاه ها عموماً دارای عمر مفید پنج ساله بوده و در طول زمان استفاده از آن ها، جهت بازدهی بهتر نیز به بررسی باتری توسط کاربر و کالیبراسیون دستگاه نیاز دارند.

گازسنج ها در انواع مختلف تولید و عرضه می شوند که عبارتند از:

  • گازسنج پرتابل یا ثابت
  • گازسنج تک گازه یا چند گازه
  • گازسنج قابل کالیبره یا غیر قابل کالیبره
  • گازسنج پمپ دار یا بی پمپ

و اما یکی از انواع این دستگاه، گازسنج  های چهار گازه می باشد که در ادامه مطلب به بررسی نحوه عملکرد و مشخصات فنی آن خواهیم پرداخت.

آشنائی با گازسنج 4 گازه و ویژگی های آن

 

همانطور که گفته شد برخی از انواع گازسنج تنها قادر به تشخیص یک نوع گاز می باشند و برخی دیگر از این دستگاه ها، امکان شناسائی چند نوع گاز به صورت هم  زمان را دارند. در این بین گازسنج 4 گازه جهت تشخیص چهار نوع گاز شامل، اکسیژن (O2)، سولفید هیدروژن (H2S)، مونوکسید کربن (CO) و همچنین گازهای قابل اشتعال که بر پایه متان هستند مورد استفاده قرار می گیرند. گازهای نامبرده از جمله آلاینده های پرخطر محیط های کاری به شمار می روند که می تواند سلامتی کارکنان را به طور جدی به مخاطره بیاندازد.

برخی از انواع گازسنج های چهار گازه با بهره گیری از طراحی حرفه ای، امکانات بی نظیری را در اختیار کاربر قرار می دهند. امکاناتی از قبیل مقاومت در برابر لرزش و یا ضربه، دارا بودن سنسورهای قوی و قدرت تشخیص بسیار بالا، داشتن قابلیت ضد آب بودن و ساختاری مقاوم و بادوام. همچنین این نوع گاز سنج، در برندهایی مختلف عرضه می شود. اگر بخواهیم یکی از کمپانی های قدرتمند وپیشرو در تولید این نوع دستگاه را نام ببریم، می توانیم به برند دراگر (Drager) اشاره نماییم. برندی که تمامی قابلیت های مورد انتظار از یک گازسنج حرفه ای را در اختیار کاربر قرار می دهد.

 

کالیبراسیون گازسنج چیست

 

با گذشت زمان و طی استفاده از گازسنج ها، امکان کاهش میزان دقت در تشخیص و اندازه گیری سطح گاز موجود در محیط وجود دارد. درست به همین علت، این دستگاه ها نیاز به ارزیابی و بررسی میزان دقت تشخیص، طی دوره های مختلف دارند که این ارزیابی کالیبراسیون نامیده می شود. به عبارتی دیگر می توان گفت،  کالیبراسیون عبارت از روشی ایمنی به منظور اطمینان یافتن از اندازه گیری دقیق و صحیح سطح گاز در گازسنج ها می باشد.

گاه سنسورهای موجود درگازسنج ها به دلیل قرار گرفتن بیش از حد در معرض بخارات گازی آلوده شده و به سبب کاهش دقت، قادر به تشخیص سطح گازهای خطرناک موجود نخواهند بود. از آن جا که گازسنج ها در بخش های مهمی از صنایع مختلف نظیر نفت، گاز، معدن، پتروشیمی و ... کاربرد دارد، لذا انجام کالیبراسیون گازسنج بصورت مرتب، در راستای حفظ ایمنی کاربران از اهمیت بسیار بالائی برخوردار است. لازم به ذکر است در کالیبراسیون این دستگاه ها با در نظر گرفتن نوع آن، گاز مختص به کالیبراسیون تعیین می شود. تعیین نوع گاز مورد استفاده در این فرآیند از جمله مؤلفه های مهم در کالیبراسیون محسوب می شود. البته انجام این امر توسط افراد حرفه ای و متخصص در این زمینه نیز، از اهمیت بالائی برخوردار است.

 

معرفی گازسنج (bw) و ویژگی های آن

 

کمپانی (BW) را می توان یکی از پیشگامان عرصه تولید ابزارهای ایمنی تشخیص گاز به شمار آورد. گازسنج های (BW)، با داشتن قابلیت محافظت از کاربر در برابر طیف وسیعی از خطرات ناشی از احتراق و وجود گازهای سمی، از جمله برندهای حرفه ای و معتبر در این زمینه محسوب می شود. طراحی بسیار خاص و حرفه ای گازسنج های (BW) با داشتن ابعادی مناسب جهت استفاده کاربر، توانسته اعتماد کاربران زیادی را به خود جلب کند. همچنین وجود سنسورهایی قوی در گازسنج از نقاط قوت این محصول به شمار می رود. این سنسورها که از انواع لرزشی، شنیداری و دیداری می باشد، امکان تشخیص نوع و میزان گاز را درکمترین زمان ممکن برای کاربر فراهم می کند. گازسنج های این کمپانی در دو نوع نک گازه و چندگازه تولید و عرضه می شوند.

از مزایای گازسنج (BW) به موارد زیر می توان اشاره نمود:

  • قابلیت تست عملکرد بصورت خودکار
  • دارا بودن منوی چند زبانه
  • قابلیت ارائه اطلاعات مهم مورد نیاز بر روی صفحه نمایشگر
  • تأمین انرژی مورد نیاز با استفاده از باتری های لیتیومی
  • تعبیه گیره ای فولادی جهت اتصال سریع و راحت دستگاه به لباس
  • و ...

 

آشنائی با نحوه عملکرد گازسنج دراگر

 کمپانی آلمانی دراگر (Drager) از جمله برندهای شناخته شده در زمینه تولید تجهیزات ایمنی فردی در سطح جهانی محسوب می شود. این شرکت که در حقیقت یکی از پیشگامان تدوین استانداردهای این قبیل تجهیزات به شمار می رود، همواره با شعار "دراگر فناوری ای برای زندگی" سعی در جلب رضایت هرچه بیشتر کاربران خود داشته است. گازسنج دراگر، علاوه بر داشتن ساختاری مستحکم و مقاوم، عملکردی بالا را به کاربر ارائه می دهد. یک گازسنج حرفه ای، که دارای قیمتی مناسب در مقایسه با محصولات مشابه می باشد وگزینه ای مناسب جهت استفاده در محیط های کاری پر خطر همچون معادن و همچنین در صنایعی نظیر نفت و گاز به شمار می رود.

 

گازسنج تک گازه و کاربرد آن

 

همانطور که گفته شد گازسنج ها جهت اندازه گیری سطح گاز موجود در محیط های کاری نظیر معادن، صنایع پتروشیمی، نفت و گاز و دیگر بخش های صنعت مورد استفاده قرار می گیرد. گازسنج تک گازه به عنوان یکی از انواع گازسنج، قابلیت شناسائی تنها یک نوع گاز را در محیط مورد نظر دارد، بر خلاف گازسنج های چند گازه که توانایی شناسائی و تشخیص میزان چند نوع گاز به طور هم زمان را دارا می باشند. همچنین انواع گازسنج های تک گازه در مدل های مختلف با ویژگی های متفاوت را می توان در میان برندهای شناخته شده ای همچون دراگر و (BW) می توان یافت. در همین راستا گروه صنعتی ایمن باش ، به عنوان عرضه کننده محصولات برندهای دراگر و (BW)، قدم بزرگی در راستای ارائه خدمات تخصصی ایمنی جهت رفاه کاربران برداشته است.

  • بازدید: 314